Wat is het verschill tussen een E-Bike en een Pedelec?

Pedelec vs E-bike: Wat is het verschil? Waarschijnlijk lees je dit artikel omdat je het verschil tussen de e-bike en een pedelec hebt gegoogled en verschillende blogs je een ander verhaal hebben verteld. Sommigen hebben vast gezegd dat ze allebei hetzelfde zijn en anderen hebben vast een heleboel verschillen opgesomd. Geen wonder dat ze de speed pedelec in het midden van hun blog hebben toegevoegd, waardoor het allemaal verwarrend voor je wordt. Geen zorgen, we zijn er om je te helpen. Hier is de juiste gids die alle verschillen, voor- en nadelen van de e-bike en de pedelec uitlegt.

Pedelec:

Het woord “pedelec” is de afkorting van de trap-aangedreven e-bike. Ja, je leest het goed. Het is een type e-bike. Maar wat hem onderscheidt van andere e-bikes is zijn Pedal Assist System (PAS). De constructie is in wezen gelijk aan die van een traditionele fiets met de toevoeging van een elektromotor naast de as. Het enige wat het doet is de kracht die je op de pedalen zet opvoeren, wat resulteert in een snellere en gemakkelijkere rit.

Het werkprincipe:

Opmerking: Als je niet geïnteresseerd bent in de werking van de motor, kun je gewoon naar het onderdeel voors en tegens gaan. De motor van de elektrische fiets wordt ondersteund door een trapkrachtsensor (torque). Het meet de kracht die de berijder op de pedalen uitoefent, berekent de waarde en geeft die waarde door aan de motor. De motor versterkt dit met een bepaalde factor, wat resulteert in een hogere snelheid. Over het algemeen hoef je dus alleen maar met een bepaalde kracht op de pedalen te duwen, die wordt vermenigvuldigd om je een grotere snelheid te geven. Voordelen:

 • Zodra je het pedaal indrukt, wordt de motor ingeschakeld en zodra je stopt met trappen, schakelt de motor vanzelf uit. Je hoeft dus geen afzonderlijke stimulans te geven om de motor aan te zetten.
 • Deze fietsen rijden heel soepel, je ervaart geen sprongen of schokken.
 • Je kunt de snelheid tijdens de enkele rit regelen, net zoals je dat op een traditionele fiets doet.
 • Omdat je zelf trapt, gaat de batterij langer mee.

Nadelen:

 • Trapkrachtsensortechnologie (torque) is een beetje duur, dus deze fietsen zijn iets prijziger dan andere e-bikes.
 • Snelle tochten veranderen in zweterige tochten omdat je hard moet peddelen.

Is een speed pedelec hetzelfde als een pedelec?

Blijkbaar zijn speed pedelec en pedelec hetzelfde; je kunt ze niet van elkaar onderscheiden door hun uiterlijk. Ze kunnen dezelfde body hebben, van hetzelfde materiaal zijn gemaakt en zelfs dezelfde motor hebben. Het enige verschil is het motorvermogen.

 • De pedelec heeft een motor met een vermogen van 250 watt, waarmee je een maximale snelheid van 25 kilometer per uur haalt. Aan de andere kant heeft een speed pedelec een motor met een vermogen van 4.000 watt, wat betekent dat je een veel hogere snelheid kunt halen, tot wel 45 kilometer per uur. Daarom heet het een “speed pedelec”.
 • Verschillende landen hebben verschillende eisen voor het rijden op een speed pedelec. In sommige landen moet je bijvoorbeeld een helm en een rijbewijs hebben om op een speed pedelec te rijden. Terwijl je in veel landen ook een kentekenplaat op je fiets nodig hebt. Je kunt kijken naar de richtlijnen van je land met betrekking tot e-bikes om erachter te komen wat je nodig hebt. De reden hierachter is dat de snelheid van speed pedelecs hoger ligt dan de snelheidslimieten die een fiets zou moeten hebben. Gelukkig biedt een elektrische fiets de maximumsnelheid en hoeft de berijder geen rijbewijs te hebben.

Hoewel een speed-pedelec sneller is, is het nog steeds een e-bike.

E-Bike:

Er zijn twee soorten e-bikes, met een trapondersteuningssysteem (PAS) of met een gashendel. Zoals hierboven beschreven, worden die met de PAS elektrische fietsen genoemd, dus in dit gedeelte zullen we die met een gashendel definiëren.

Het werkprincipe:

Opmerking: Als je niet geïnteresseerd bent in de werking van de motor, kun je gewoon naar het onderdeel voors en tegens gaan. De gashendel bevindt zich op je stuur. Het ziet eruit als een duimknop. Je kunt hem tijdens het fietsen gemakkelijk met je duim omlaag duwen. Soms zit de gashendel vast aan het handvat en net als op een motorfiets activeer je de gashendel door aan het handvat te draaien. Als je de handgreep terugbrengt naar zijn positie, wordt de gashendel gedeactiveerd. Maar hoe werkt deze gashendel? Hiermee kun je de peddel naar behoefte duwen en je fiets voortduwen. Er zijn bepaalde ondersteuningsniveaus, meestal van 1 tot 5, waarbij 1 de langzaamste snelheid is en 5 de hoogste.

Laten we zeggen dat je het niveau hebt ingesteld op 2 of 3, wat een gemiddelde snelheid oplevert. Hoe hard of licht je de peddel ook indrukt, de snelheid van de motor blijft hetzelfde. Voordelen:

 • Ze zijn goedkoper dan speed pedelecs.
 • Je kunt genieten van zweetvrije ritten omdat je niet hard hoeft te peddelen, zelfs niet bij de maximale snelheid van de fiets.

Nadelen:

 • De snelheid is constant; je kunt deze niet variëren door te trappen. Elke keer als je de snelheid wilt veranderen, moet je de assistentie verhogen of verlagen.
 • Het geeft niet het natuurlijke gevoel van traditionele fietsen.
 • Gashendels op fietsen zijn in veel landen verboden.

Speed Pedelec vs E-Bike: Wat is beter?

Zoals je kunt lezen, hebben beide motoren voor- en nadelen, dus de meeste mensen kiezen op basis van hun smaak en we kunnen niet zeggen dat de ene motor over het algemeen beter is dan de andere. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je land het toestaat.

Waar kan ik de beste elektrische fietsen kopen?

Als e-bikes nieuw voor je zijn, moet je zeker eens een kijkje nemen in onze winkel. We bieden onze klanten de mogelijkheid om een proefrit te maken, zodat ze de auto kunnen kopen die het beste bij hun smaak en comfort past. Je kunt ook reserveonderdelen kopen die zich net zo gedragen als de originele onderdelen en er niet van verschillen.

Voor meer van onze blogs klik hier

Lees meer

Blogs & Artikelen

In deze serie van content leggen we de details van de setup van onze vouwfietsen uit. We begeleiden je om de beste keuze te maken op basis van jouw voorkeuren. Bovendien kun je leren over soepel rijden, veilig peddelen en meer.

Onze belofte

Gratis reserve-onderdelen

Tijdens de garantieperiode van tot wel 2 jaar krijg je jouw vervangende onderdelen gratis. Neem simpelweg contact met ons op en we sturen je wat je nodig hebt, je hoeft het alleen maar zelf in elkaar te zetten. Of kom langs op kantoor en we helpen je weer soepeltjes te rijden.

FAQ

Is er een gratis proefrit mogelijkheid voor de e-bikes?

Absoluut! Om de grootst mogelijke klanttevredenheid te garanderen, bieden wij een gratis proefrit aan op ons kantoor of een nabijgelegen locatie. Als je geïnteresseerd bent om één van onze e-bikes uit te proberen, vul dan het contactformulier in en kies als onderwerp ‘proefrit aanvragen’. Wij regelen daarna graag een proefrit voor je.

Hoe kun je de verschillende modellen e-bikes het beste vergelijken?

Het ideale e-bike model voor jouw vereisten hangt af van factoren zoals je budget, lengte en gewicht. Onze pro versies bieden meer geavanceerde functies en zijn dienovereenkomstig hoger geprijsd.

De aluminium bikes zijn geschikt voor personen met een lengte tussen de 155 tot 195 cm, plus een maximaal gewicht van 120 kg. Aan de andere kant zijn de carbon fietsen ontworpen voor mensen met een lichaamslengte van 155 tot 195 cm en een maximaal gewicht van 100 kg.

Zowel de carbon pro als aluminium alloy e-bikes zijn een uitstekende keuze voor langeafstandsritten. Als je echter de voorkeur geeft aan een soepelere en gemakkelijkere rit vanwege hun lichtgewicht frame, dan zijn de reguliere en pro versies van carbon absoluut de beste opties.

Qua prijsstelling valt elke uitvoering binnen een aparte prijsklasse. De opvouwbare aluminium e-bikes zijn verkrijgbaar vanaf 1.795 euro en gaan tot 1.995 euro. De vouwbare carbon e-bikes beginnen bij 2.195 euro en lopen op tot 2.495 euro.

Wat zijn de verzend- en montagemogelijkheden?

We bieden een GRATIS verzending in de hele Europese Unie als je ervoor kiest om de bike zelf te monteren. We bezorgen de doos van je bike tot aan jouw voordeur, tezamen met een handleiding, en bieden je ook video-instructies op ons YouTube-kanaal.

Voor het zelf ophalen bieden we jou twee keuzes aan. Je kunt de doos met de bike ophalen, of als je wilt, kunnen we tegen een meerprijs van 65 euro de bike geheel voor je monteren.

Je hebt bij het plaatsen van jouw bestelling de keuzemogelijkheid om je persoonlijke voorkeur te selecteren. Om zo de leverervaring op jouw behoeften af te stemmen.

Hoe kom ik aan mijn reserveonderdelen?

Elke e-bike wordt geleverd met 1-2 jaar garantie, waarin we gratis reserveonderdelen opsturen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is contact met ons opnemen en jouw gegevens door te sturen. Stuur alsjeblieft geen onderdelen terug voordat je contact met ons hebt opgenomen.

Je kunt jouw e-bike ook naar ons kantoor brengen, dan monteren wij daar de vervangende onderdelen voor je. Neem echter wel eerst contact met ons op om een afspraak te maken voordat je bij ons langskomt.

Je kunt natuurlijk altijd bij onze winkel terecht als je buiten de garantieperiode om reserveonderdelen nodig hebt. Wij verkopen deze reserve onderdelen tegen betaalbare prijzen.

Contact

Als een eersteklas e-bike bedrijf zijn we trots op het aanbieden van unieke, praktische en kosteneffectieve opvouwbare e-bikes. Ons uitgebreide assortiment komt tegemoet aan verschillende voorkeuren en eisen. Elke e-bike is uitgerust met de nieuwste upgrades om er zo voor te zorgen dat jouw rijervaring altijd soepel, comfortabel en buitengewoon efficiënt is.

Navigatie

B2B
FAQ

We accepteren ook deelbetalingen via:

Revolt Bikes B.V.

Magazijn
Boekweitstraat 104 - 106
2153 GL, Nieuw-Vennep
Nederland
Kantoor
Binckhorstlaan 36, Unit H0.07
2516 BE, Den Haag
Nederland
info[at]revoltbikes.nl
Algemene Voorwaarden Verzend- & Retourbeleid Privacy & Cookie Beleid KvK: 86622587 ⚡ RSIN/BTW: NL864026110B01© 2023 Revolt Bikes B.V. ⚡ Alle rechten voorbehouden